Tørke ei rype?

11. feb16
Det er mange som ønsker seg tørka rype til apporttrening. Tørket rype kan kjøpes flere steder, men den aller beste lager du egentlig selv. Men du må begynne nå og ha tålmodighet, og følger du min oppskrift nedenfor, så har du tørka rype i mange, mange år.

* Først må du grave i fryseren og finne en fin og gjerne litt stor rype.
Hvorfor stor rype? Jo fordi rypa minker ganske mye i størrelsen når den tørkes.

* Nå skal rypa halvtines.
Hvorfor halvtines? Jo fordi du skal forme den pent med hodet godt under vingen og føttene samlet bakover. Det bør ikke være noe som stikker ut her og der. M.a.o. denne rypa «ofrer» du og kjøttet får du altså ikke spise. Alt skal være med i prosessen.

* Nå skal du gå i strømpeskuffen din. Her skal du finne et par nylonstrømper i valgfri farge. Gjerne så tynn som mulig. Har du ikke strømpeskuff selv, så hør med kona/samboer/kjæreste/datter, evt kjøp et par i nærmeste dageligvarebutikk.

* Når rypa er halvtint og formet ferdig med hodet under vingen, så skal du stappe rypa lengst inn i strømpen. Ja helt inn i tåa på strømpebuksa.  Så knyter du en knute like bak der rypa slutter og klipper av resten av strømpa. Om du ikke skal tørke to ryper samtidig, kan du kaste resten av strømpebuksa

* Nå skal rypa henges til tørk. Leeeenge!
Men hvor? Og her kommer det som kanskje er noe av det viktigste: Stedet rypa skal henge må være luftig og kaldt, men tørt. Vedsjulet, låven, garasjen er egnede steder.
Heng rypa slik at det er god lufting og pass på at ikke mus og andre dyr kan komme til rypa for å forsyne seg av «godsakene»

* Men hvor lenge er leeeenge? Det er fra nå av – altså fra senhøsten/før jul og gjennom hele vinteren og til våren kommer. Når våren og sommeren kommer kan du ta av strømpa og du en perfekt tørket rype!

Selvfølgelig finnes det andre måter å tørke ei rype på, men metoden beskrevet ovenfor gir deg en rype du har i mage år fremover om du behandler den pent. Tørka rype skal ikke ligge i en plastpose og har fjærene blitt våte under bruk, så la den ligge å tørke på en avis eller annet.

Lykke til 🙂